2011. december 18., vasárnap

Felülről kötött mellény



Az első felülről kötött mellényem... Vagyis Dorcié. Tavaly, vagy tavalyelőtt vettem ezt a fonalat a lidiben. Szerettem kötni! Épp az ovitélapó előtti napra lett kész, így megvolt az ünnepi öltözet a nagy napon. A képen is épp a verset mondja elmélyülten a télapónak a többiekkel együtt. A mellény 75 gramm lett, így a mostani fonalfalóban már 631 grammnál tartok. Biztos hely a sereghajtók között :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia, nagyon szép mellény. A lánykámnak én is szeretnék ilyet kötni, a leírását meg tudnád adni? Köszönöm . Gabi

Kormica írta...

Nem volt nehéz, bár nem írtam le, de elmondom nagyvonalakban hogyan csináltam, és menni fog.
Körbe a nyaka 50 szem - ezzel kezdtem. 8 sor lustakötés, majd jöhet a szaporítás sok-sok soron keresztül színe soronként 4-4 szem így :
1. sor 23 szem sima, 1 szem szaporítás, 1 szem szaporítás, 20 sima,1szaporítás,1szaporítás,23sima
Visszáján fordított, kivéve az első és az utolsó 4 szemet, amelyek végig lustával vannak - mint gomboláspánt.
Ezután mindig figyeltem hogy melyik 4 szem a szaporítás, mert mindig azokat szaporítottam újra, méghozzá úgy hogy a két szaporítás között szaporodott - tehát V alakban tágult a vállánál egészen a vállcsúcsig (mindig hozzámértem. Ez a mellényen a sötét mintánál van. Ezután már nem szaporítottam tovább. Amikor már majdnem elértem a hónalját, akkor két oldalt amit karöltőnek szántam, azt lustakötéssel kötöttem, a többit meg úgy, ahogy előtte is. A hónaljánál leláncoltam a karöltőket majd egybekötöttem a karöltők nélküli részt, és kötöttem a derekáig.
A végén körbehorgoltam az egészet, a gomblyukak is akkor készültek. Most majd a nagylányomnak is kötök egyet, azt megpróbálom részletesen is leírni kötés közben majd. Remélem sikerült segíteni.

Névtelen írta...

Szia,
először is áldott ünnepeket! :-)
Megköszönném, ha írnád, hogy csinálod a nagylányodnak. Gondolom nem olyan nehéz, csak csinálni kell. :-) Lassan majd elkezdem én is a lánykámnak ...
( Gomboláspántot nem lehet 1 sima 1 forditottal kötni? )

Dorci felülről kötött pulcsija

A tavaly befejezett pulcsim megtetszett a legkisebb (16) lányomnak is, ezért kötöttem neki is egyet az általa választott fonalból és kicsit ...